vrijdag 1 oktober | 20:30 uur

Mozaïek presenteert: Tatavla
Tatavla

  • Normaal: € 15,-

Het ensemble Tatavla speelt volksmuziek uit Griekenland en Turkije. Met de kostbare hulp van de grote Griekse solist op accordeon Dimos Vougioukas, verkent Tcha Limberger de wonderen van de Griekse muziek uit Istanbul (Konstantinoupolos) en Smyrna (Klein-Azië) aan het begin van de 20e eeuw, vóór Rebetiko. Tcha Limberger betreedt dit spel van klank en kleur in de rol van zanger, performer en stadsomroeper. De grootvader van de Belgische topviolist met roma-roots Tcha Limberger was aanvoerder van het beroemde zigeunerorkest “De Piotto’s”.

Met hulp van de grote Griekse solist op accordeon Dimos Vougioukas, onderzocht Tcha Limberger de wonderen van de Griekse muziek uit Istanbul (Konstantinopel) en Smyrna (KleinAzië) aan het begin van de 20e eeuw, vóór Rebetiko. De intrigerende ritmes Zeybek, Karsilama, Chasapiko en Kalamatiano met het originele gebruik van kwarttonen, verklaren Tcha's verliefdheid op deze muziek volledig. Ze worden bijgestaan door Benjamin Clement op gitaar, een Belgische muzikant die zeer actief is op de achtergrond van grote spelers als Nedyalko Nedyalkov, Roby Lakatos, Kiriakos Gouventas en Marcel Ramba. Hij heeft de grootste en meest nauwkeurige kennis van de ritmes en harmonieën uit bijna elk land in Midden- en Oost-Europa.

Kurtuluş (voorheen bekend als Tatavla) is een kosmopolitische wijk van Istanbul waarvan de bevolking bestaat uit Turken, Grieken (nu bijna volledig vertrokken), Armeniërs, Koerden en Joden. De wijk werd oorspronkelijk in de 16e eeuw gebouwd als woonwijk voor de Chische Grieken (gevlucht van het eiland Chios). Tatavla ontstond als een volledig Grieks deel van Istanbul, dat in de 19e eeuw een bevolking van 20.000 mensen bereikte en verschillende orthodoxe kerken, scholen en taverna's huisvestte. Het kreeg de bijnaam Klein Athene vanwege zijn Griekse karakter. Ondanks de onrust van de Balkanoorlog, gevolgd door de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende Grieks-Turkse oorlog (1919-1922) en de verwoestende brand, bleef de buurt haar grote Griekse bevolking en sfeer behouden, in ieder geval tot de rellen van 1955. Speelman Wereldmuziek  

Tcha Limberger (Brugge, 1977) is een Belgische zigeunermuzikant die vooral bekend is als gitarist, violist en zanger. Hij is de kleinzoon van Piotto Limberger, de orkestleider van de legendarische jazz manouche-band De Piotto's. Als gevolg van zijn vroeggeboorte verloor hij zijn zicht.

Vanuit zijn interesse voor de Hongaarse zigeunermuziek legde hij op zijn zeventiende klarinet en gitaar opzij om viool te leren spelen. Hij ging enkele jaren in Boedapest wonen, waar hij vioolles volgde bij Bela Horvath en Kallai Zsolt. Daar leerde hij Magyar nóta spelen, een gepolijste liedstijl met Weense invloeden. Dankzij intensieve studie in braille kreeg hij ook de Hongaarse taal onder de knie voor de zangpartijen. Enkele jaren later vertrok Tcha naar Transsylvanië, waar hij bij violist Neti Fodor de volksmuziek uit Kalotaszeg leerde spelen en zingen. Weer vijf jaar later begon Tcha een nieuw avontuur: in Griekenland leerde hij èn de taal en de Grieks-Turkse volksmuziek uit begin 20e eeuw.

Met Les violons de Bruxelles probeert hij de muziek van Django Reinhardt opnieuw uit te vinden. Met Budapest Gypsy Orchestra concentreert hij zich op de Magyar Nóta, met Kalotaszeg Trio speelt hij Transsylvaanse volksmuziek en met Trio Tatavla speelt en zingt hij de Griekse heimweemuziek.

https://tchalimberger.com/discography/tatavla/
https://tchalimberger.com/artists/trio-tatavia

Livestream

Deze voorstelling is ook via livestream te bekijken. Klik hier om tickets te bestellen.