donderdag 16 mei | 20:30 uur

Leo Fuld, de Keizer van het Jiddische lied
Rob van de Meeberg e.a.

Zanger Leo Fuld wordt opnieuw tot leven gewekt door Rob van de Meeberg die eerder prachtige portretvoorstellingen maakte over Wim Kan, Johnny Jordaan, Simon Carmiggelt en Jacques Brel.

  • Normaal: € 12,50
Bestellen

Leo Fuld: in de jaren tachtig hoorde je die stem nog wel eens, die zachte, warme tenor die wereldwijd 30 miljoen platen maakte. Een grote internationale ster, de man die het Joodse verleden liet herleven dat na de oorlog vrijwel uit Nederland was verdwenen.

Al als 16-jarige trok Leo Fuld volle zalen, eerst als zanger in de Synagoge, later ook in theaters en concertzalen. De jongen die in 1912 was geboren in een groot, arm gezin in Rotterdam had opeens uitzicht op roem en succes. Zijn versie van My Yddische Mameh werd een wereldhit. Hij maakte vijf wereldtournees, trad met veel succes op in New York en Londen, waar mensen avond aan avond voor hem terug kwamen.
Na de oorlog reisde hij naar Amsterdam waar hij vernam dat alleen een zus de oorlog had overleefd..

In Parijs, waar Fuld wekenlang optrad met o.a. Edith Piaf en Charles Aznavour een lied voor hem schreef, hoorde hij in een kleine nachtclub een Poolse overlevende van het getto in Warschau het Jiddische Wo ahin soll Ich geh'n zingen. Fuld was er zo door geroerd dat hij beloofde het in de hele wereld bekend te maken - en dat gebeurde.
Toen Leo Fuld - de man die miljoenen platen verkocht -  in 1997 in Amsterdam overleed, was hij zo goed als vergeten...

Rob van de Meeberg, Rosa Mee en Bert Stoots laten deze unieke Nederlandse zanger herleven, in een muzikaal eerbetoon aan een groot kunstenaar.

Tekst: Lars Boom | Vertaling liedteksten: Rob van de Meeberg | Muzikale leiding: Bert Stoots | Regie: Evert de Vries (naar een idee van Evert de Vries)