vrijdag 29 april | 20:30 uur

Mozaïek presenteert: Qasyoun Quartet
Qasyoun Quartet

  • Normaal: € 15,-

TRIO QASYOUN, Nederlands jongste vluchtelingenensemble. De zusjes Shaza (16) en Jawa (24) vluchtten in 2015 naar Nederland, werden ontdekt in AZC Alkmaar en speelden reeds op 1 januari 2016 mee in het Nieuwsjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble. Een jaar later weer, nu met een compositie van Shaza. Inmiddels traden de zusjes meer dan 30 keer op met het NBE. Ook waren ze te zien in het TVprogramma Vrije Geluiden en op diverse festivals en concerten, zoals in het World Blend Café, het Grachtenfestival, Haarlemmer Houtfestival, Incubate, Women Unlimited, in Rasa en in Splendor.

Repertoire

Het Trio speelt hoofdzakelijk oriëntaalse muziek (Arabisch en Turks), zowel klassiek, als volks-, als populaire Arabische muziek (bijv. Umm Kultum). Zowel trage klaagliederen, als vrolijke en verdrietige liederen over de liefde, maar ook feestelijke dansmuziek. Bovendien speelt het trio nieuwe, eigentijdse composities van Jawa en Shaza Manla.

Biografie

Jawa, geboren op valentijnsdag 1996, is één van de grotere muzikale talenten van Syrië. Op jonge leeftijd tourde ze al als professioneel muzikant door Egypte, Libanon, Oman en Turkije. Ze trad op met gerenommeerde orkesten en kreeg les van de allergrootste ud-spelers. In 2009 won ze tijdens een prestigieus internationaal ud-concours een beurs die haar in staat stelde om les te krijgen van de Libanese udgrootmeester Sharbel Rohana. Ze was toen dertien jaar oud. Twee jaar later won ze de hoofdprijs van ditzelfde concours.

In 2015 zag Jawa’s familie zich genoodzaakt te vluchten. Ze kwamen terecht in AZC Alkmaar, waar Jawa en Shaza hun weg vonden naar Orchestre Partout, een vluchtelingenensemble dat in samenwerking met Stichting De Vrolijkheid wekelijkse muzieksessies en optredens organiseert. Inmiddels is Jawa afgestudeerd aan het conservatorium Rotterdam. Ze treedt nu op in verschillende ensembles, zoals het ensemble Caravan o.l.v. Julian Schneemann.

Shaza is het jongere zusje van Jawa. Waar Jawa haar ziel aan de ud gaf, koos Shaza de qanun. Samen met haar oudere zus speelt Shaza in het ensemble Qasyoun, vernoemd naar de hoogste berg van Syrië. Qanun spelen geeft Shaza een koninklijk gevoel, vertelt ze. Wanneer ze speelt is haar hoofd leeg en gaat al haar energie en gevoel naar haar instrument en de muziek. Alle muziek die Shaza hoort kan ze direct op qanun meespelen.

Modar Salameh behaalde het diploma Uitvoerend Musicus (percussie) aan het Higher Instutute of Music in Damascus. Hij woont in Nederland sinds 2014 en maakt deel uit van diverse Syrische ensembles in Europa. Daarnaast speelt hij in de Salsaband Sabroso. Modar Salameh is drummer en percussionist, geboren in Damascus en gevestigd in Amsterdam. Hij begon zijn carrière als drummer in de Jazz en Latin muziekstijl met behoud van zijn klassieke en Arabische muzikale achtergrond. Hij heeft gespeeld met het Syrische nationale orkest, de Syrische bigband en in vele andere internationale projecten in China, Jordanië, Tunesië, Syrië. Oostenrijk, Duitsland, Libanon en Egypte. Hij werkte op het gebied van theater en muziek en heeft een groot aantal toneelstukken in Syrië en de Arabische wereld uitgevoerd. Modar Salameh is nu bezig met zijn project als een Arabisch percussionist en drummer en probeert om zijn eigen stijl te ontwikkelen beïnvloedt door de ziel van de Oriënt. Meer op: http://www.modar.nl/

Emine Bostancı studeerde klassieke kemençe aan het conservatorium van Istanbul en aan het conservatorium Codarts in Rotterdam. Daarnaast studeerde zij musicologie. Voor haar promotie deed zij onderzoek aan de Leidse Universiteit. Emine heeft uitgebreid studie gemaakt van zowel Turkse als Griekse klassieke (Ottomaanse) muziek. Met haar kemençe trad zij inmiddels op in vele landen. Onder andere was ze te horen in het Nieuwjaarsconcert van het Nederlands Blazers Ensemble